LIES-KLACHTEN ? ......oorzaak niet altijd in de lies !

Gepubliceerd op 8 mei 2018 om 10:15

Pijn of stijfheid in de liesstreek komt veel voor bij (top) sporters. Lokale behandeling helpt niet altijd, omdat de oorzaak buiten de lies kan liggen. Als orthomanueel arts vind ik regelmatig de oorzaak in een ONDERRUG probleem of een BEKKEN probleem.
Orthomanuele behandeling biedt hier nog weleens een oplossing.

De voetballers klagen meestal over stekende pijn in de lies bij het aanzetten van een sprint.

De schaatsers klagen meestal over liespijn bij het aanzetten en hebben vaak als bijkomende klacht "mijn been stuurt niet meer goed mee in de bochten".
Bij doorvragen blijken de klachten soms te zijn begonnen met pijn of stijfheid in de onderrug.
Bij onderzoek blijkt de primaire oorzaak niet altijd in de lies te zitten, maar vind ik de oorzaak in een geblokkeerde lendenwervelzenuw die de iliopsoas spier aanstuurt.


De ILIOPSOAS spier is een bovenbeenspier die aanhecht tussen de lendewervels en binnenzijde van het bovenbeen bot( liesstreek ). De wervelblokkade triggert een constante verkramping van de aanhechtende iliopsoas spier en veroorzaakt vervolgens een pijnlijke tractie/ irritatie in de bovenbeen(bot) aanhechting .
Na orthomanuele correctie van de lendenwervel is het probleem in de lies meestal in enkele behandelingen opgelost.

Een andere veroorzaker is verkramping van de ADDUCTOREN spieren (zie tekening:  de spieren in de liesregio, die aanhechten tussen binnenkant dijbeen en schaambot). Door een bekkenverwringing raakt het schaambotgewricht geïrriteerd, waardoor de aanhechtende adductorspieren worden getriggerd. Dit uit zich ook als verkramping of pijn in de lies. Door orthomanuele bekkenstand correctie kan het probleem in enkele behandelingen verbeteren.

Bijgaande ANIMATIEFILM geeft een helder beeld over de relatie tussen liesklachten en rugklachten bij oa sporters.( let mn op de spier-bot aanhechtingspunten)