HOOFDPIJN+nekklachten+tintelende vingers ?

Gepubliceerd op 26 juli 2018 om 13:01

Over de verschillende vormen van hoofdpijn, met ieder hun typische bijverschijnselen. De relatie tussen hoofdpijn en nekklachten. Oorzaken en behandelmogelijkheden.

 

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn, ieder gepaard met andere bijverschijnselen:

  • MIGRAINE; mensen die hier last van hebben, zijn vaak misselijk tijdens een aanval. Verdere klachten zijn een ‘bonzende’ pijn, de hoofdpijn is eenzijdig, Zien van lichtflitsen, vlekken of sterretjes en de pijn verergert bij beweging en meer licht
  • SPANNINGS HOOFDPIJN; dit is een vorm van hoofdpijn met een zeer specifieke klacht. Er ontstaat namelijk het gevoel of er een band strak om het hoofd zit. Dit wordt veroorzaakt door overmatige spanning op bepaalde spieren. Echter anders dan de naam doet vermoeden, komt de hoofdpijn niet door psychische spanning.
  • CLUSTER HOOFDPIJN; deze soort hoofdpijn treedt op in clusters (tijdsperioden), vandaar de naam. Gedurende een periode van weken treden er meerdere malen per dag aanvallen op. Klachten zijn onder meer strikt eenzijdige en zeer intense pijn, een rood oog en afzakkend ooglid, een verstopte neus, en bovenmatige transpiratie
  • HOOFDPIJN door OOGPROBLEMEN; als je geregeld last hebt van hoofdpijn+ vermoeide of branderige ogen, is het raadzaam de ogen/ BRILLEGLAZEN te laten controleren.
  • HOOFDPIJN ALS GEVOLG VAN MEDICIJNGEBRUIK; Klachten zijn dubbelzijdige hoofdpijn, misselijkheid en milde tot matige pijn. Regelmatig gebruik van pijnstillers en/of specifieke migrainemiddelen kan hoofdpijn veroorzaken dan wel verergeren. De middelen die hier het beruchtst om zijn, zijn de zogenaamd onschuldige pijnstillers, paracetamol en aspirine. Gevaar schuilt vooral in de regelmaat van het gebruik. Elke dag enkele tabletten kan meer last geven dan eenmalig 6 tabletten op een dag.
  • HOOFDPIJN VANUIT DE NEK (Cervicale hoofdpijn); deze hoofdpijn gaat vaak gepaard met pijn in de nek en het voorhoofd en kenmerkend is ook het uitstralen van de pijn naar schouders en armen (soms gepaard met tintelende/ slapende handen).

 

Als Musculo Skeletaal arts zie ik relatief veel mensen met HOOFDPIJN VANUIT DE NEK (cervicale  hoofdpijn).

Oorzaak: een wervel-zenuwblokkade ,  bijvoorbeeld na een whiplash of ander nektrauma of een langdurige, eenzijdige belasting van het hoofd.

WHIPLASH is hierbij een bijzondere nek-hoofdpijn variant: een whiplash kan ontstaan als gevolg van een auto-ongeluk waarbij het hoofd naar voren klapt en weer naar achteren of andersom, maar er zijn ook andere oorzaken te bedenken zoals een val van de trap of een ongeluk tijdens het sporten.

Typische bijverschijnselen: bij een blokkade van de hoge nekwervels (oa atlas) ervaart men nog weleens verschijnselen als hoofdpijn, concentratieproblemen, aanhoudende vermoeidheid, maar ook slaapproblemen of overgevoeligheid voor prikkels.

Nb: een blokkade van de lage nekwervels kan klachten geven van stijfheid en uitstralende pijn in nek, schouders en armen (soms zelfs gepaard met dove / slapende vingers)

 

Behandeling: als fysiotherapie of medicatie onvoldoende helpen, kan een ORTHOMANUELE BEHANDELING van de wervelkolom zinvol zijn

Door een standafwijking van een wervel , raakt de tussenliggende zenuw bekneld. Een beknelde of geïrriteerde zenuw geeft vaak uitstralende pijn: in de onderrug straalt het uit naar de billen en benen en in de nek/ bovenrug straalt het uit naar het hoofd , schouders en armen.
Door een orthomanuele correctie van de geblokkeerde wervels, verdwijnt meestal de pijn binnen enkele behandelingen

zenuwstelsel.jpg