CHRONISCHE PIJN ! Zit het wel of niet tussen de oren ??

Gepubliceerd op 4 januari 2016 om 23:46

Chronische pijn beheerst vaak het dagelijks leven (familieleven,
werk, hobby’s, sociale contacten).
− Er worden geen lichamelijke oorzaken gevonden voor uw pijnklachten.
− Dit veroorzaakt veel onrust en onzekerheid.
− Chronische pijnpatiënten krijgen vaak het stempel: ‘het zit tussen
de oren’.
− Dat er geen lichamelijke beschadiging is, betekent echter niet dat er geen
oorzaak is voor uw pijnklachten.
− Het sensitisatiemodel dient als uitleg voor de aanhoudende pijnklachten.

Korte samenvatting

Chronische pijnpatiënten krijgen vaak het stempel: ‘het zit tussen de oren’, omdat er vaak GEEN LICHAMELIJKE OORZAKEN worden gevonden voor de pijnklachten.

CHRONISCHE PIJN beheerst vaak het dagelijks leven (familieleven, werk, hobby’s, sociale contacten) en kan soms leiden tot angst en depressiviteit

VERKLARINGSMODEL: dat er geen lichamelijke beschadiging is, betekent niet dat er geen oorzaak is voor de pijnklachten. Het SENSITISATIEMODEL geeft een verklaring voor de aanhoudende pijnklachten. Volgens het sensitisatiemodel ligt de oorzaak van de pijnklachten in het ‘alarmsysteem’ van het lichaam. Dit alarmsysteem (pijnverwerkingssysteem) is onderdeel van het zenuwstelsel (onder andere ook in de HERSENEN, "tussen de oren" dus). Het pijnverwerkingssysteem is overgevoelig geraakt (sensitisatie) waardoor het pijnalarm eerder afgaat dan in een gezonde situatie.

BEHANDELING: de manier waarop mensen omgaan met hun klachten is een belangrijke factor waardoor sensitisatie kan ontstaan, dit is de factor waarop men zelf invloed kan uitoefenen. Voor adequate diagnostiek en begeleiding, kan verwijzing naar een MULTIDISCIPLINAIR PIJNTEAM hier zinvol zijn.

Onderzoek door een ORTHOMANUEEL ARTS kan zinvol zijn bij chronische NEK-/RUGKLACHTEN: door een andere (orthomanuele) onderzoeksmethode komen nog weleens "gemiste" lichamelijke oorzaken aan het licht, welke goed behandelbaar zijn door de orthomanueel arts. In mijn praktijk werk ik nauw samen met PIJNTEAM Tjongerschans Ziekenhuis.

Lees verder… http://paramedicipalissade.nl/beeld-samen/Uitleg-over-het-sensitisatiemodel-pijn-en-centrale-sensitisatie.pdf