Mijn werkwijze » *Bij welke klachten wel/niet behandelen?

Voor welke klachten naar de Musculo Skeletaal (MSK) Arts

 

Oorzaak en gevolg 

Soms is de oorzaak van pijn makkelijk te herleiden: een verkeersongeluk, vertilling, verdraaiing of ongelukkige val kunnen zorgen voor een stand- of bewegingsafwijking van de ruggenwervels. Maar de pijn kan ook het gevolg zijn van langdurige overbelasting door een verkeerde sta- of zithouding.

Een stand- of bewegingsafwijking in de wervelkolom geeft een prikkeling van het zenuwstelsel. De klachten die hierdoor ontstaan, leiden vaak naar nek of rug, soms met uitstraling naar arm of been. In sommige gevallen is er zelfs sprake van invloed op de inwendige organen, met bijvoorbeeld hartkloppingen of obstipatie als gevolg.

 

Aandoeningen 

Musculo Skeletale Geneeskunde wordt ingezet bij verschillende klachten van het bewegingsstelsel, met of zonder duidelijke oorzaak. De meest voorkomende klachten op het spreekuur van de MSK arts zijn:

Ook bij minder voor de hand liggende kwalen als hernia, whiplash, tintelingen of duizeligheid kan MSK Geneeskunde verlichting bieden. Dergelijke klachten kunnen namelijk worden veroorzaakt door zenuwprikkeling of zenuwbeknelling bij de uitgangspoort in de  wervelkolom. Dit kan uitstralingspijn in de zenuw veroorzaken (zie foto)
 

Wanneer niet?
Behandeling is niet altijd mogelijk bij o.a.:

  • ernstige botontkalking (osteoporose),
  • actieve gewrichtsontsteking zoals reuma,
  • ernstig overgewicht,
  • kanker met mogelijke uitzaaiingen
  • recente ongevallen met mogelijk nog aanwezige botbreuken
  • begin vd zwangerschap (tot de 12e week) in overleg .

Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met de MSK arts .