Onverklaarbare KNIE-KLACHTEN? ……..soms toch verklaarbaar vanuit een ander gezichtspunt.

Gepubliceerd op 2 oktober 2018 om 07:47

Op mijn spreekuur zag ik een sporter met maandenlang aanhoudende  knieklachten. Beeldvormend onderzoek gaf geen afwijkingen te zien in de knie, diverse behandelingen van de knie gaven geen verbetering. Uiteindelijk kwam de sporter op mijn spreekuur terecht en bleek de oorzaak niet uit de knie te komen, maar uit de rug.

UITLEG: vanuit de neurologie kijk ik naar stoornissen in de zgn "NEURO-SEGMENTALE ZÔNES" (zie plaatje). Dwz iedere zenuw die uit de wervelkolom treedt, stuurt een bepaalde zone aan van spieren en organen in het lichaam . Dit kan ook in de gehele zône pijnreacties geven.

VOORBEELD: in het geval van de aanhoudende pijn in de knie, ziet u in het plaatje dat de knie met name in neuro-segment L4 ligt ( en L3 binnenkant knie, L5 buitenkant knie). In zône L4 loopt de zenuw, die uittreedt onder de 4e lendenwervel in de onderrug . Als deze zenuw bekneld raakt door een blokkade/standsafwijking in wervelkolom , kan dit uitstralingspijn veroorzaken vanaf de rug tot in de knie. In dit geval uit de KLACHT zich in de knie , maar zit de OORZAAK in de rug.

BEHANDELING: door manuele correctie van wervel L3 en L4 werd in dit geval de knieklacht verholpen.