LIES-KLACHTEN ? ......oorzaak niet altijd in de lies !

Gepubliceerd op 28 juli 2018 om 07:45

Pijn of stijfheid in de liesstreek komt veel voor bij (top) sporters. Lokale behandeling helpt niet altijd, omdat de oorzaak buiten de lies kan liggen.

Bij MSK onderzoek vind ik regelmatig een oorzaak in de ONDERRUG of het BEKKEN.

Voetballers klagen meestal over stekende pijn in de lies bij het aanzetten van een sprint.

Schaatsers klagen meestal over liespijn bij het aanzetten en hebben vaak als bijkomende klacht "mijn been stuurt niet meer goed mee in de bochten".
Bij doorvragen blijken de klachten soms te zijn begonnen met pijn of stijfheid in de onderrug.
Bij onderzoek blijkt de primaire oorzaak niet altijd in de lies te zitten, maar vind ik de oorzaak in een beknelde rugzenuw die de ilio-psoas spier aanstuurt.


De ILIO-PSOAS  is een grote, krachtige spiergroep die aanhecht tussen de lendewervels en binnenzijde van het bovenbeen bot( liesstreek ). De wervel-zenuw beknelling triggert een constante verkramping van de aanhechtende ilio-psoas spier en veroorzaakt vervolgens een pijnlijke tractie/ irritatie in de bovenbeen(bot) aanhechting .
Na manuele correctie van de lendenwervel is het probleem in de lies meestal in enkele behandelingen opgelost.

Een andere veroorzaker is verkramping van de ADDUCTOREN spieren (zie tekening:  de spieren in de liesregio, die aanhechten tussen binnenkant dijbeen en schaambot). Door een bekkenverwringing raakt het schaambot gewricht geïrriteerd, waardoor de aanhechtende adductorspieren worden getriggerd. Dit uit zich ook als verkramping of pijn in de lies. Door manuele bekkenstand correctie kan het probleem in enkele behandelingen verbeteren.

Bijgaande ANIMATIEFILM geeft een helder beeld over de relatie tussen liesklachten en rugklachten bij oa sporters.( let mn op de spier-bot aanhechtingspunten)