Onbegrepen pijn in de flank? Als andere interne oorzaken zijn uitgesloten, denk dan ook aan het ZWEVENDE-RIBSYNDROOM (of RIB-TIP SYNDROOM). Hoe ontstaat dit, wat zijn de symptomen en is er een juiste behandeling?

Klachtenbeeld:

Vaak komen patiënten bij de huisarts terecht met vage buikpijnklachten en pijn in de flank. Als de huisarts niks kan vinden wordt er veelal doorverwezen naar het ziekenhuis. Hier wordt meestal gedacht aan problemen van de maag, galstenen of problemen aan de darmen. Na diverse onderzoeken moet soms geconstateerd worden dat hier niks mis mee is. De patiënt wordt naar huis gestuurd zonder diagnose of behandeling. Dit is erg frustrerend, want de pijn blijft.

Helaas wordt niet altijd gedacht aan het zwevende rib syndroom (ook wel bekend als het RIB-TIP SYNDROOM)

De oorzaak volgens orthomanuele inzichten:

een ontwrichting/standsafwijking van het gewricht tussen de wervelkolom en de zwevende rib, waardoor tussenliggende (intercostale) zenuwen geprikkeld worden. Soms lijkt een rib trauma in het verleden de oorzaak van de pijn. Door scheefstand van de rib, wordt de afstand naar de bekkenkam kleiner. Bij een diepe ademteug of zijwaartse buiging tikt de onderste rib dan tegen de bekkenkam, hetgeen op den duur kan leiden tot chronische botvlies-irritatie van de rib of de bekkenrand. Vervolgens kan dit weer leiden tot prikkeling/verkramping van de aanhechtende grote rugspier (musculus quadratus lumborum).

Bij onderzoek vind je dan forse drukpijn tegen de onderrand van de ribbenboog, drukpijn en verkramping in de rugspieren ter hoogte van de bekkenkam aanhechting. De patient klaagt ook vaak over lage rugpijn boven de bekkenrand, waarbij de klachten toenemen bij langdurige statische houding of gebogen houding.

De behandeling: met orthomanuele correctie is de aandoening vaak in enkele behandelingen te verhelpen.

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/110472-zwevende-rib-syndroom.html