Mijn werkwijze » *Wat is Musculo-Skeletale Geneeskunde?

Wat is Musculo-Skeletale (MSK)Geneeskunde 

 
Musculo Skeletale Geneeskunde  is een medisch specialisme dat zich richt op pijnvermindering en functieverbetering van klachten van het bewegingsapparaat.
In veel gevallen is de arts in staat de klachten te verhelpen, zonder operaties of ziekenhuisopname. Na een beperkt aantal behandelingen zijn de meeste patiënten weer in staat pijnvrij te bewegen. De behandelaar is een gespecialiseerde arts, dus geen manueel therapeut of chiropractor.
De MSK arts heeft zich na zijn artsexamen gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten die samenhangen met functie stoornissen van het bekken of de wervelkolom. Ook klachten van nek, schouders, armen en benen kunnen samenhangen met deze stoornissen.

De MSK arts staat ingeschreven in het BIG-register en het Register Arts MusculoSkeletale Geneeskunde (RAMG) .

Specifieke kenmerken :

  • De behandeling betreft het een handmatige correctie van stand afwijkingen van het bewegingsstelsel, bijvoorbeeld in de wervelkolom of het bekken.
  • De wervelkolom wordt niet gekraakt, maar lokaal gemanipuleerd.
  • De behandeling is niet alleen gericht op de plaatselijke klacht, maar ook gericht op de centrale oorzaken (ook neurologisch /orthopedisch).
  • Alle zwakke schakels in de  bewegingsketen worden onderzocht en behandeld. Hierdoor wordt de recidiefkans aanmerkelijk verkleind.
  • Relatief kort behandeltraject met snel en duurzaam resultaat. Binnen enkele behandelingen zijn de meeste patiënten in staat om weer pijnvrij te bewegen.  

Intake / behandelplan 

Tijdens een eerste consult verdiept de MSK arts zich eerst in uw klachten. Na een algemeen medisch onderzoek kijkt hij nauwkeurig naar de stand en bewegingsmogelijkheden van wervelkolom, bekken en overige gewrichten. Na het onderzoek volgt een behandelplan. Doel is om eventuele stand- en bewegingsafwijkingen te corrigeren zodat de wervelkolom, het bekken en de geprikkelde zenuwen zich kunnen herstellen en u pijnloos verder kunt. 
De behandeling 
Een MSK arts behandelt met gerichte manuele technieken. De arts legt zijn werkwijze tijdens het eerste consult aan u uit. Soms schrijft de arts aanvullend oefeningen of medicijnen voor. 

Meestal zijn enkele behandelingen nodig om de klachten te verhelpen. Het aantal consulten verschilt per patiënt en is afhankelijk van de uitgebreidheid van de afwijkingen. Na de laatste behandeling wordt een herstelperiode ingelast. Na enkele maanden volgt een controle en worden meestal nog wat correcties gedaan. In de meeste gevallen is de behandeling daarmee afgerond.

Effect 
 
Geen enkele medische behandeling garandeert volledig succes. Sommige patiënten die zich melden bij een MSK arts hebben al een langdurig medisch traject achter de rug en zitten in de chronische fase van de aandoening. De kans op natuurlijk herstel of een succesvolle behandeling is in dergelijke gevallen kleiner, maar nog steeds aanwezig.  

Contact

Telefonisch:   06-835 843 17

 

Mail:               info@ikhebpijn.nl