PIJN in de BIL ?….….het PIRIFORMIS SYNDROOM ?

Gepubliceerd op 28 juli 2018 om 07:38

het #Piriformis_syndroom is genoemd naar de peervormige spier (musculus piriformis) die van het bekken (SI-gewricht) naar het dijbeen loopt. De piriformis heeft de functie het bovenbeen naar buiten te trekken en naar buiten te draaien. De grote zenuw van het been, de nervus ischiadicus, loopt bij de meeste mensen onder deze spier langs of soms er doorheen. Door een zwelling of een verkramping van de piriformis spier raakt de ischiadicuszenuw bekneld. De symptomen hiervan zijn: een zeurende pijn, diep in de bilspier. Soms straalt de pijn uit naar de rug en de achterkant van het dijbeen tot de knieholte ( de zogenaamde “ischias pijn”, het voelt als een hernia, maar berust niet op een hernia). De pijn kan verergeren bij lang in één houding zitten zoals bij autorijden. Het syndroom komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

 

Oorzaken

 • Trauma : op mijn spreekuur zie ik regelmatig sporters met een kneuzing of bloeduitstorting in de bil door een val , een trap of een klap tegen de bil (trap van paard of knietje van tegenstander)
 • Overbelasting: door langdurige verkeerde beweging of houding kan de piriformis geïrriteerd raken
 • Langdurige druk: een dikke portemonnee in de achterzak kan een piriformis syndroom veroorzaken. Bij zitten op de portemonnee zet dit chronische druk op de piriformis spier en kan de spier na verloop van tijd geïrriteerd raken of zelfs ontstoken raken en opzwellen (en vervolgens de onderliggende bilzenuw afknellen).
 • Bekkenscheefstand: op mijn spreekuur zie ik veel patiënten met chronisch terugkerende rugklachten, waarbij er vaak ook sprake is van een bekken scheefstand met een pijnlijk/ geïrriteerd SI-gewricht. Een verkeerde stand van het SI-gewricht kan leiden tot irritatie en verkramping van de aanhechtende piriformisspier. Dit veroorzaakt vervolgens weer de zogenaamde “ischiaspijn” door afknelling van onderliggende ischiadicus zenuw.

Nb: bekkenscheefstand of bekkenverwringing kan oa ontstaan door een val op het bekken, verkeerde spierbelasting of na een zware bevalling ( zie ook mijn artikel over bekkenklachten)

Klachten

 • Pijn in de bilstreek
 • Het gaat niet altijd gepaard met rugpijn !
 • Soms straalt de pijn uit naar het been in het verloop van de zenuw.
 • Zitten verergert de klachten.
 • De klachten kunnen toenemen tijdens het fietsen of hardlopen.
 • Bij onderzoek is er een diepe drukpijn midden op de bil
 • Het (passief) naar binnen draaien van de heup kan pijnlijk zijn.

 

Behandeling

In de meeste gevallen gaan de klachten vanzelf over dmv actief bewegen, rekoefeningen* en evt. ontstekingsremmers.

De hardnekkige gevallen die niet binnen enkele weken overgaan, worden vaak in stand gehouden door een probleem in het bekken of SI-gewricht. Deze gevallen kan ik binnen enkele behandelingen goed verhelpen .

*Piriformis rek oefening