Mag ik SPORTEN met RUGKLACHTEN ?

Gepubliceerd op 28 juli 2018 om 08:03

Op mijn spreekuur zie ik rugpijn patiƫnten die vaak geneigd zijn om hun rug zoveel mogelijk te ontzien en te stoppen met sporten. Dit heeft vaak een averechts effect op het herstel, want bij een goede spierconditie en actief bewegen herstelt de klacht zich sneller.

Reeds aan het begin van het orthomanuele behandeltraject maak ik met de (rugpijn)patiënt een opbouwplan om z.s.m. weer te gaan sporten en om uiteindelijk de favoriete sport weer op te kunnen pakken.

Wie voldoende conditie heeft, kan zonder extra risico’s een sport beoefenen.
De beste activiteiten zijn zwemmen (vooral de rugslag), stevig wandelen, fitness( mn. de cross-trainer), fietsen en joggen. Hierbij kan de sporter zijn eigen belastbaarheid goed onder controle houden. Krachttraining van bepaalde spiergroepen of specifieke bewegingspatronen heeft niet zoveel zin.
Tenzij de spierfunctieverbetering een functioneel doel heeft.

Voor alle bewegingsactiviteiten is een geleidelijke opbouw belangrijk. Stel van te voren een tijdpad op ("tijdcontingente opbouw").
Pijn is geen geldige reden om van dit tijdpad af te wijken, tenzij de activiteiten zorgen voor een sterke toename van de pijn.
De uitspraak 'NO PAIN, NO GAIN' is letterlijk van toepassing.