BEKKEN-INSTABILITEIT+RUGKLACHTEN ? .... ook bij MANNEN en gezonde SPORTERS !

Gepubliceerd op 28 juli 2018 om 08:18

Op mijn spreekuur zie ik regelmatig patiënten of sporters met rugklachten ontstaan door bekkeninstabiliteit .
Soms meldt men zich pas na maanden tot jaren bij mij , nadat ze diverse andere onderzoeken en behandelingen hebben gehad zonder blijvend resultaat.
In de volksmond worden bekkenklachten ook weleens geduid als heupklachten , maar dit is onjuist.

 

 

Wat is bekkeninstabiliteit?
Bekkeninstabiliteit is ook wel bekend als "bekken disfunctie syndroom". Het is een combinatie van pijn en bewegingsbeperking van het bekken. Bekkeninstabiliteit komt niet alleen voor bij zwangere vrouwen, maar ook bij bij niet-zwangere vrouwen en zelfs bij mannen en (top)sporters

Waar zit het?
De pijn zit meestal bij het schaambeen en in de onderrug en het SI-gewricht. Deze pijn kan voorlangs uitstralen naar de lies, langs de binnenkant van het bovenbeen tot aan de knie,  De pijn kan ook achterlangs uitstralen over de billen en de achterzijde van de benen tot in de kuiten.

In welke situaties geeft het last? 

Abrupte bewegingen en schokken in rug/bekken zijn vaak pijnlijk
Kenmerkend bij bekkeninstabiliteit is “startpijn”: pijn bij het starten van een beweging na rust, zoals opstaan uit een (auto) stoel, of  ochtendstijfheid in de rug (“zo stijf als een plank” bij het opstaan uit bed of tijdens sokken aantrekken).

Kenmerkend is ook pijn/stijfheid in de rug na lang staan ( bv. op recepties) of  slenteren (bv winkelen).

Waardoor kan bekkeninstabiliteit ontstaan?
>tijdens een zwangerschap, door verweking van de banden onder invloed van zwangerschapshormonen
>na een bevalling, door het te ver oprekken van de banden (bijv. bij een groot kind in stuitligging, een tangverlossing of vacuümextractie).
>bekken verwringing na een ongeval of een sportblessure( bv.val in spagaat bij turnsters, val op billen of bekken bij ruiters, harde klap met het bekken tegen de boarding bij schaatsers, spagaat sliding bij voetballers).

De behandeling:
met een handmatige manipulatie corrigeer ik in enkele behandelingen de standsafwijking van het bekken ( en de rug, indien nodig ).
Enkele positieve effecten na bekkenstand correctie zijn: soepeler in bekken en onderrug; rechte /stabielere zit op paard of fietszadel, géén of minder pijn/stijfheid na lang staan, lang zitten of slenteren; betere stabiliteit bij stand op één been ( bijv. bij broek aantrekken)