BEWEEG ANGST na heftige RUGPIJN.......goede medische uitleg is het halve werk !

Gepubliceerd op 28 juli 2018 om 08:35

Bewegingsangst kan met een goede uitleg en goede begeleiding verholpen worden. Gedurende het gehele behandeltraject besteed ik ruim tijd en aandacht aan uitleg over de klachtenoorzaak en welke bewegingen wel en niet mogen.

ANGST OM VOLUIT TE BEWEGEN NA EEN (RUG) PIJN PERIODE

In mijn praktijk zie ik regelmatig rugpijn patiënten met bewegingsangst ( ook wel kinesiofobie genoemd).

Deze patiënten zijn bang dat, als ze voluit bewegen, hun klachten erger worden of dat er iets kapot zal gaan.
Mensen met bewegingsangst vermijden daarom lichamelijke activiteit. Dit kan negatieve gevolgen hebben.
Zo kan het genezingsproces stil komen te staan door afname van de spierconditie, verstijving van steunweefsel en verminderde doorbloeding van omliggende weefsels.

“Rust roest”: bij de meeste aandoeningen van het bewegingsapparaat wordt het herstel bevorderd door ontspannen bewegen.

Zeker bij lage rugklachten is het absolute noodzaak om in beweging te blijven.

Mensen met bewegingsangst gaan ook lichamelijke activiteit op hun werk uit de weg. Dit kan leiden tot langdurig verzuim en een toename van arbeidsongeschiktheid.
Ook vermijdingsgedrag (het omzeilen van bepaalde werkzaamheden omdat men bang is dat dit pijn of uitvalverschijnselen veroorzaakt) kan leiden tot forse beperkingen in het dagelijks functioneren of werkverzuim .

Hoe is bewegingsangst vast te stellen?
Door een uitgebreid vraaggesprek en gerichte observatie/ onderzoek stel ik vast of er sprake is van bewegingsangst. In mijn vorige functie, als arts in de chronische pijnkliniek, heb ik hier uitgebreide ervaring mee opgedaan.

Wat kan helpen?
Bewegingsangst kan met een goede uitleg en goede begeleiding verholpen worden. Gedurende de gehele behandeling besteed ik ruime tijd en aandacht aan uitleg over de klachtenoorzaak en welke bewegingen wel en niet mogen.
Zo mogelijk vanaf de eerste behandeling, stimuleer ik patiënten om de normale dagelijkse activiteiten (ook werk en sport) weer op te pakken en controleer bij ieder vervolg onderzoek hoe het is gegaan.

Bij hardnekkige bewegingsangst kan ik mijn behandeling combineren met een psychologisch begeleidingstraject.