HOOFDPIJN vanuit de nek?!

Gepubliceerd op 23 september 2022 om 07:36

Over de verschillende vormen van hoofdpijn, met ieder hun typische bijverschijnselen. De relatie tussen hoofdpijn en nekklachten.

Oorzaken en behandelmogelijkheden.

 

Er zijn verschillende SOORTEN HOOFDPIJN, ieder met andere bijverschijnselen:

 

  • MIGRAINE: mensen die hier last van hebben, zijn vaak misselijk tijdens een aanval. Verdere klachten zijn een ‘bonzende’ pijn, de hoofdpijn is eenzijdig, Zien van lichtflitsen, vlekken of sterretjes en de pijn verergert bij beweging en meer licht
  • SPANNINGS HOOFDPIJN: dit is een vorm van hoofdpijn met een zeer specifieke klacht. Er ontstaat namelijk het gevoel of er een band strak om het hoofd zit. Dit wordt veroorzaakt door overmatige spanning op bepaalde spieren. Echter anders dan de naam doet vermoeden, komt de hoofdpijn niet door psychische spanning.
  • CLUSTER HOOFDPIJN: deze soort hoofdpijn treedt op in clusters (tijdsperioden), vandaar de naam. Gedurende een periode van weken treden er meerdere malen per dag aanvallen op. Klachten zijn onder meer strikt eenzijdige en zeer intense pijn, een rood oog en afzakkend ooglid, een verstopte neus, en bovenmatige transpiratie
  • HOOFDPIJN door OOGPROBLEMEN: als je geregeld last hebt van hoofdpijn+ vermoeide of branderige ogen, is het raadzaam de ogen/ BRILLENGLAZEN te laten controleren.
  • HOOFDPIJN ALS GEVOLG VAN MEDICIJNGEBRUIK: Klachten zijn dubbelzijdige hoofdpijn, misselijkheid en milde tot matige pijn. Regelmatig gebruik van pijnstillers en/of specifieke migrainemiddelen kan hoofdpijn veroorzaken dan wel verergeren. Het meest berucht zijn de zogenaamd onschuldige pijnstillers, paracetamol en aspirine. Gevaar schuilt vooral in de regelmaat van het gebruik. Elke dag enkele tabletten kan meer last geven dan eenmalig 6 tabletten op een dag.
  • HOOFDPIJN VANUIT DE NEK (cervicale hoofdpijn): deze hoofdpijn gaat vaak gepaard met pijn in de nek en het voorhoofd. Soms gaat de nekpijn gepaard met uitstraling naar de schouderspieren en de armen (soms ook met tintelende/ slapende handen). 

 

Als Musculo Skeletaal arts zie ik veel mensen met hoofdpijn vanuit de nek ("cervicale  hoofdpijn").

De meest voorkomende oorzaken in mijn praktijk : 

  • verkeerde houding/belasting van de nek (spieren): bijvoorbeeld zie ik in mijn praktijk steeds vaker jongeren met hoofdpijn vanuit de nek, vaak  door langdurig verkeerde nekhouding ( de zgn "APP-nek" of "GAMERS nek") .
  • scheve houding in nek en schouders als compensatie vanuit een scheef bekken (zie foto 2): dit gaat vaak gepaard met een combinatie van stijve spieren in de nek, tussen de schouderbladen en in de onderrug.
  • blokkades in de nekwervels , bijvoorbeeld na een *whiplash of ander nektrauma

 

*WHIPLASH gaat ook vaak gepaard met HOOFDPIJN: een whiplash kan ontstaan door een auto-ongeluk waarbij het hoofd naar voren klapt en weer naar achteren of andersom, maar er zijn ook andere oorzaken zoals een val van de trap of een ongeluk tijdens het sporten (klap tegen het hoofd, val op de nek).

Typische bijverschijnselen: een blokkade van de hoge nekwervels (oa atlas) geeft nog weleens verschijnselen als hoofdpijn vanuit een pijnlijke nek-schedelrand, stijve nek, maar ook concentratieproblemen, overgevoeligheid voor prikkels (geluid, drukte) en soms ook energieverlies/moeheid.

Nb: een zenuwblokkade in de lage nekwervels kan klachten geven van stijfheid en uitstralende pijn naar de schouders en armen (soms zelfs gepaard met dove / slapende vingers)

 

Behandeling: als fysiotherapie of medicatie onvoldoende helpen, kan een Musculo Skeletale  behandeling van de wervelkolom zinvol zijn

Door een standafwijking van een wervel , raakt de tussenliggende zenuw bekneld. Een beknelde of geïrriteerde zenuw geeft vaak uitstralende pijn: in de onderrug straalt het uit naar de billen en benen en in de nek/ bovenrug straalt het uit naar het hoofd , schouders en armen.
Door een orthomanuele correctie van de geblokkeerde wervels, kan de pijn binnen enkele behandelingen verbeteren.

lage_rug_anatomie05kopie.jpg

foto 1 : zenuwbanen vanuit de wervelkolom

foto 2 : scheef bekken--> compensatie scheefstand in nek/schouders